GUMOWE JAJO

Czego potrzeba?

  • jajko (surowe)
  • ocet (ja dałam ryżowy, ale nie ma to znaczenia, a właściwie ma takie, że zwykły ocet jest dużo tańszy, ale akurat nie miałam)
  • kubek
  • talerzyk

Jajo wrzucamy do octu i zakrywamy talerzem. Ten kwaśny zapach jest konieczny – to aromat nauki i mocnych wrażeń, które nadejdą! Zostawiamy całość na jedną dobę. W tym czasie ocet ścina białko, na skorupce widać bąbelki uciekającego powietrza. Po upływie jednego dnia, obieramy jajo ze skorupki i sprawdzamy co tam się wydarzyło. Po obraniu jajko wygląda jak ugotowane na twardo. Jest natomiast bardzo plastyczne. Jeśli dłużej posiedzi w occie, zaczyna się nawet odbijać. Moje też się odbijało – ale szyby to by nie wybiło:) To by było na tyle. Polecam zachować jajo do kolejnego eksperymentu.