Co jest potrzebne do przeprowadzenia doświadczenia?

1. Szklanka ciepłego mleka

2. Ocet

Jak to zrobić?

Do szklanki  mocno ciepłego mleka należy dodać łyżkę octu (1 łyżka/1 szklankę mleka), a następnie energicznie mieszać do czasu oddzielenia się wody (grudki ‘sera’ i woda). Powstałe grudki odsączyć na sitku z wody.

Masę, przypominającą ser odsączyć na papierowym ręczniku z resztek wody, uformować z niej dowolny kształt.

Pozostawić na około 48 h.

Po 48 godzinach masa jest bardzo twarda, a jej połamanie możliwe jest dopiero z wykorzystaniem młotka 

Jak to działa?

Połączenie mleka z octem wywołuje ścinanie białka – kazeiny. Ta, pozbawiona wody, zastyga na twardą masę wykorzystywaną do różnych mas rzeźbiarskich, plastycznych, tworzenia kleju, itp.

https://www.youtube.com/watch?v=VFvik_THcNQ